Tweed

TWEED - det tidlösa ylletyget

VAD ÄR TWEED?

Tweed är ett grovt vävd ylletyg. Tyget vävs ofta i en tvåskaftsväv eller fiskbensmönster. Oftast ser vi den i en klassisk ruta. Tweed har en ganska lös väv, vilket gör den flexibel och bekväm. Det är populärt för formella och högaktiga ytterkläder, eftersom det är hållbart och väderbeständigt.

HISTORIA

Namnet tweed uppkom av en tygförsäljare i England som någon gång under 1800-talet skrev fel på en faktura. Av misstag beställde de tyg som de kallade tweed, floden har samma namn och ligger i närheten.

Det något grova tyget finns i en rad olika varianter, beroende på tradition och smak. Det är alltså inte utseendet som avgör om det är tweed eller inte, utan på vilket sätt tyget är vävt. Harris Tweed, som kanske är den mest kända sorten, är fortfarande handvävd i hemmet även om garnet är spunnet och färgat av maskin.

Den moderna historien om Harris Tweed startade någonstans kring 1850. Då den engelska överklassen köpte upp anrika gods på skotska landsbygden. Här skulle det jagas och sportas och hållas fester för societeten. För att klara av den hårda väderleken fick man helt enkelt försöka klä sig som de arbetsfyllda öborna. 

Inga produkter matchar den valda filtreringen